De buitenwereld spiegelt je

Datum: 28 juni 2019

Je hebt het gevoel dat alles tegen zit: je werk loopt niet zoals je graag zou zien, privé zit het niet lekker of je bent familie of vrienden beu.
Kortom: je voelt je ongelukkig en dat komt allemaal door hen!

Je rot voelen is niet fijn. Het eerste dat we doen is zoeken naar de oorzaak zodat we het op kunnen lossen en we ons niet meer rot hoeven voelen.
De oorzaak van de pijn leggen we meestal buiten onszelf: omdat jij zo doet heb ik nu problemen. Als jij nou normaal doet en doet wat ik zeg, dan zou dat opgelost zijn.
Maar ieder mens kijkt vanuit zijn eigen beelden en percepties de wereld in. En jij reageert op de ander vanuit jouw persoonlijkheid en vanuit jouw persoonlijke geschiedenis.
Het is jouw eigen reactie op iets van buiten.
Buiten jezelf ligt de aanleiding maar ín jezelf ligt de oorzaak.

Als je je opent voor dat wat je ervaart, ga je ermee in contact, je luistert naar je pijn, je legt met zachtheid je oor te luisteren bij wat je van binnen voelt, dat kan zijn : druk op je borstgebied, een dichte keel, een steen op je maag.
Voelen laat de pijn in beweging komen, waardoor het zich kan openen en vertellen waar dit voor jou over gaat.
Als je de ander de schuld geeft van jouw pijn en je het idee hebt dat jij groot gelijk hebt, doet dat de pijn verstarren.

Je bereidheid om je pijn als van jezelf te ervaren, daar zelf voor te zorgen en verantwoordelijkheid voor te nemen, maakt je ontvankelijk en open en het verrijkt je.

Zou dat niet fijn zijn?