Ervaringen

Mitchell en Sofie

Mitchell en ik liepen al maanden te worstelen. We zeiden alle twee niks maar het was duidelijk dat er iets mis was. Ik wist wel dat ik het zo niet lang meer vol ging houden met hem en dat we zo uit elkaar zouden groeien. Dat was nou ook weer niet mijn bedoeling.
Ik heb de moed gevat en aan Mitchell voorgelegd om hulp te zoeken. Hij wilde niet maar toen ik vroeg of hij het voor mij wilde doen en 1 keer wilde proberen vond het het oké.
We zijn nu 3 keer geweest bij Jorine en er is veel duidelijk geworden. Ik dacht dat het kwam omdat Mitchell zo gesloten is en nu blijkt dat ik ook weinig laat zien en horen hoe ik me voel. Jorine luisterde aandachtig naar ons beiden en wist steeds met doorvragen en allerlei oefeningen nieuw licht te werpen op onze situatie.

Wat kan er een hoop veranderen in 3 keer. Superfijn!

 

Thomas en Meike

Thomas en ik kennen elkaar nu 6 jaar en zijn gewend om ieder veel met de eigen vriendengroep dingen te doen. We zijn heel verschillend en hij heeft geen zin in mijn vriendinnen. Het laatste jaar heeft hij veel energie gestoken in zijn werk en zo zien we elkaar niet veel en als we samen zijn hebben we snel ruzie. Ik merkte dat ik er tegenop zag om nog te praten. Hij was snel kwaad op mij en ik eerlijk gezegd ook op hem.

Thomas was zelf al in therapie bij Jorine en zo vroeg hij of ik een keer mee wilde komen.
Wat is dát fijn om een keer alles te zeggen wat me dwars zit en ook wel even gek om zo veel van Thomas te horen. Ik heb nu veel meer geduld met hem omdat ik hem beter snap. En hij vraagt nu ook makkelijker dingen aan mij. Het was heel prima om te doen, helemaal niet zwaar of zo wat ik eerst dacht.

 

Maria en Peter Paul

Maria en Peter Paul klopten bij mij aan. Ze kenden elkaar nog van de middelbare school, zijn beiden getrouwd geweest en gescheiden en hebben alle twee kinderen. Nu zijn ze een jaar samen en willen een relatie opbouwen maar er is zo veel gaande.

Ze zijn eerst apart gekomen om te kijken welke oude pijn er nog aandacht nodig had. Ze merkten dat nare dingen uit hun vorige huwelijk een stempel drukte op hoe het nu verliep in hun nieuwe relatie en ook dat de kinderen weinig vertrouwen hadden om een nieuw gezin te vormen. Er was zo veel gaande dat ze steeds maar brandjes aan het blussen waren zonder dat ze toekwamen aan wat er nou in feite aan de hand was.

Dat gaat eigenlijk altijd over oud verdriet dat je bewust of onbewust in de opslag hebt gezet. Dingen waarvan je denkt dat je het allang verwerkt hebt.
Dingen verwerken van vroeger is eigenlijk stoppen met ertegen te vechten. Stoppen er een oordeel over te hebben. Dat was tóen zó. Vaak heb je niet eens door dat je het onderdrukt maar merk je dat je in je huidige leven veel gedoe, onrust en irritatie tegenkomt: alles wat je niet van jezelf laat zien, krijg je van de buitenwereld teruggespiegeld.

Het helder krijgen wat er speelt, verdrietig en teleurgesteld mogen zijn, voelen waar je bang voor bent en soms ook je verlies moeten nemen.
Dit alles erkennen heeft hen geholpen zichzelf én elkaar beter te begrijpen.