Ervaringen

Eva en Jeroen:

De reden dat we kozen voor individuele zwangerschapsbegeleiding was dat je bevallen en een kind grootbrengen ook met zijn tweeën doet. We hadden geen zin in een cursus voornamelijk voor zwangere vrouwen en met mensen die we niet kenden. Contact met elkaar en met het kind was voor ons belangrijk. Het feit dat het nu toegespitst was op onze specifieke situatie maakte het persoonlijk en veel effectiever.
Er was veel aandacht voor de onderlinge dynamiek tussen Jeroen en mij. Onzichtbare, onuitgesproken verzoeken en behoeften van mij werden door Jorine benoemd en dat maakte voor Jeroen duidelijk waar hij op moest letten tijdens de bevalling maar ook tijdens mijn zwangerschap.
Voor mij was dat confronterend; je maakte me duidelijk dat ik me druk maakte over dingen die niet belangrijk waren. Werk, het gevoel onmisbaar te zijn en verplichtingen weerhielden mij ervan bezig te zijn met wat echt belangrijk voor me is; rust, relatie en het groeiende baby’tje.
Door de begeleiding ben ik me meer bewust geworden van mijn lichaam dat aan mijn oh zo belangrijke hoofd vast zit. Ik kon beter accepteren dat mijn lichaam uitdijde, dat het baby’tje groeide en ik dat niet in de hand heb.
Tijd nemen om contact te maken met mijn baby gedurende de dag was iets dat ik moest leren. Nu ze er is, doe ik het nog wel eens, samen herinneringen ophalen aan de tijd dat ze in mijn buik zat. Dan houd ik haar op mijn lijf, fluister ik in haar oor hoe warm en gezellig dat was, altijd samen. Dan wordt ze altijd rustig en loom.

De praktische tips en oefeningen voor tijdens de bevalling konden we uiteindelijk niet gebruiken door de keizersnede die vooraf gepland werd.
Het naar de pijn toe ademen in plaats van ervan weg heeft me echter wel geholpen bij de napijn van de operatie.
Door de begeleiding hebben wij een manier gevonden bewust om te gaan met de zwangerschap en de bom die barst in je leven na het krijgen van een baby. We hebben Jorine’s begeleiding ervaren als direct, onvoorwaardelijk accepterend, met momenten humorvol en zeer waardevol.
We denken er nog vaak aan terug en maken nog steeds gebruik van oefeningen die we bij jou hebben geleerd. Bedankt!

Mark en Lidwien:

Mark wilde aanvankelijk niet. Hij vond het te persoonlijk en vaag maar hij heeft het toch geprobeerd voor mij. Ik wilde namelijk graag dat hij zich wat meer betrokken zou voelen bij mij en ons kindje. Het liep heel prima en hij merkte ook dat ik me ook een stuk beter ging voelen en dat het tussen ons veel gezelliger werd en ik niet steeds in mijn eentje naar bed ging om te slapen. Mark en ik gingen samen op de bank heel knus en het kindje was heel mooi aanwezig als hij zijn hand op mijn buik legde.
Het hele praktische pakket maakte het voor ons heel tastbaar en we voelden dat we de bevalling aan konden, hoe het ook zou gaan lopen.
Toen ik tijdens de bevalling beenweeën had, legde hij zijn hand heel stevig op mijn been. Ik wist toen weer waar ik naartoe moest ademen, waardoor ik die weeën veel beter kon opvangen.

Anneke en Francine:

Heel mijn leven wist ik al dat ik kinderen wilde maar die kwamen niet zomaar. Ik woon samen met mijn vriendin en we moesten dus een heel traject in van ivf. Dat duurde zo lang en was zo intensief dat ik tijdens deze periode Jorine gevraagd heb me te begeleiden. Rust en ruimte maken. Alles vertellen wat me dwars zat en me zo verdrietig maakte. Alle verwachtingen die ik had onder de loep nemen. Omgaan met die onzekerheid steeds. Francine is later ook meegekomen waardoor zij ook duidelijk zicht kreeg op hoe het echt voor me was en wat het ook in de diepte voor háár betekent. Hoe ze me kon steunen en wat we kunnen doen om samen contact te houden als het moeilijk wordt.