Haptotherapie

Haptotherapie is een lichaamsgerichte therapie die het gevoelscontact met jezelf herstelt. We zijn gewend om veel met ons verstand te lijf te gaan: met de aandacht voornamelijk gericht op de buitenwereld. Tot het moment dat je hoofd vol zit met gedachten. En maar blijven denken en praten.

De haptotherapie daarentegen is gericht op wat je van binnen voelt.

Voel je je grenzen en geef je die aan of niet? Of moeten mensen je maar snappen en doe je net alsof er niets aan de hand is?

Kun je ontvangen en geven? Laat je jezelf zien (openen) of bescherm je jezelf (sluiten). Dat ga je samen met mij onderzoeken. Er is geen goed of fout. De therapie is gericht op het bewust worden van je gevoelens en maakt gebruik van:

  • Gesprekken: je krijgt meer inzicht in je gedrag, je leert gevoelens te benoemen en vanuit een ander perspectief te kijken
  • Oefeningen: je ervaart aan den lijve hoe dingen bij jou werken, je wordt je bewust hoe je lichaam reageert op allerlei situaties en gebeurtenissen
  • Behandelbank: hoe is het om aangeraakt te worden? Wat voel je in je lichaam?

Door aangeraakt te worden voel je je lichaam beter. Je voelt je huid, je spieren (spanning of ontspanning) en dieper in je lichaam. Kan je je overgeven aan dat wat je voelt of blijf je steeds maar nadenken. Je observeert, samen met mij wat er gebeurt, wat er voelbaar is.

Als je doet wat van binnenuit bij je past, voel je je rustiger. Dan past je binnenwereld bij wat je in de buitenwereld laat zien. Daardoor wordt je veerkracht groter en voel je je vitaal en sterker in het leven staan.

Na de eerste drie sessies heb je kennis gemaakt met mijn werkwijze en bespreken we of haptotherapie wat voor je is.